200 Bài tập mệnh đề quan hệ có chọn lọc (thực hành ngay)
Học tiếng anh

200 Bài tập mệnh đề quan hệ có chọn lọc (thực hành ngay)

Alice Nguyen
Alice Nguyen

27/09/20223 phút đọc

Mục lục bài viết

Bạn không cần tìm đâu xa các bài tập mệnh đề quan hệ tiếng Anh chất lượng để luyện tập. Ngay sau đây, Monkey sẽ mang đến cho bạn 200 câu bài tập về mệnh đề quan hệ. Bao gồm 5 dạng bài tập nhiều cấp độ, cùng với đáp án cuối bài chắc chắn giúp bạn thành thạo hơn về phần ngữ pháp tiếng Anh này. Cùng Monkey xem ngay nào!

Ôn tập lý thuyết mệnh đề quan hệ

Mệnh đề quan hệ là gì? (Ảnh: Sưu tầm Internet)

Mệnh đề quan hệ tiếng Anh là relative clause. 

Định nghĩa: Mệnh đề quan hệ là mệnh đề đứng sau danh từ hoặc đại từ và dùng với chức năng bổ nghĩa cho danh từ hoặc đại từ đó. 

Mệnh đề quan hệ được nối với mệnh đề chính bởi các đại từ quan hệ, hay trạng từ quan hệ

Ví dụ: I lost the map which she gave me. (Trong đó which she give me là một mệnh đề quan hệ, bổ sung thêm nghĩa cho “the map". Và which được gọi là đại từ quan hệ.) 

Mệnh đề quan hệ được chia làm hai loại: Mệnh đề quan hệ xác định và mệnh đề quan hệ không xác định. 

-> Tìm hiểu thêm tại: Cách dùng mệnh đề quan hệ xác định và không xác định dễ hiểu nhất

Tổng hợp 200 bài tập mệnh đề quan hệ có đáp án

Bài 1: Chọn đáp án đúng 

1. Sunday is the day______ I do my housework.

  1. when
  2. where
  3. why
  4. which

2. Do you know the reason______ rainbow appears after rain?

  1. when
  2. where
  3. why
  4. which

3. That was the reason______ he got angry at the party.

  1. when
  2. where
  3. why
  4. which

4. An architect is someone______ designs buildings.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

5. The boy to______ I lent my money is poor.

  1. that
  2. whom
  3. who
  4. which

6. The country and the people______ I have met are nice.

  1. who
  2. whom
  3. that
  4. which

7. The year______ the first man traveled in space will never be forgotten.

  1. which
  2. that
  3. when
  4. where

8. I cannot tell you all______ I heard.

  1. which
  2. that
  3. as
  4. because

9. I can answer the question______ you think is very difficult.

  1. which
  2. whom
  3. who
  4. whose

10. We saw the girl______ you say is beautiful.

  1. which
  2. whom
  3. who
  4. whose

11. This is the place______ the plane crash happened last year.

  1. which
  2. in where
  3. where
  4. from where

12. Sunday is the day______ which we usually go shopping.

  1. during
  2. at
  3. in
  4. on

13. The person______ I want to talk with is not you.

  1. who
  2. whom
  3. whose
  4. which

14. This is the last time______ I speak to you

  1. of which
  2. that
  3. who
  4. whose

15. The reason_____ he’s smart is that he reads a lot of books.

  1. why
  2. when
  3. who
  4. which

16. You know all the informations about him______ surprises me.

  1. who
  2. which
  3. that
  4. no word is needed

17. The woman______ lives next door is a teacher.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

18. The boy_____ eyes are brown is my son.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

19. The book ____ you lent me yesterday is interesting.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

20. The year____ we came to live here was 1975.

  1. when
  2. which
  3. that
  4. in the time

21. The knife____ we cut bread is very sharp.

  1. with that
  2. which
  3. with which
  4. that

22. Today I'll do the assignment____ gave us last week.

  1. the teacher
  2. who the teacher
  3. whom the teacher
  4. of the teacher

23. He has just gone to his friend's house____ there is a party today.

  1. who
  2. whom
  3. whose
  4. that

24. He is the only one____ I love.

  1. who
  2. that
  3. whom
  4. whose

25. Don’t believe in the rumour____we heard yesterday. 

  1. that
  2. which
  3. no word is needed
  4. all are correct

26. The area____ we are living is quiet.

  1. which
  2. at which
  3. in where
  4. where

27. The speech____ we listened last night was inspiring.

  1. to which
  2. which to
  3. to that
  4. that

28. This morning I met James, ____ I hadn't seen for ages.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. that

29. Missy, ____ car had broken down, was in a very bad mood.

  1. who
  2. whom
  3. whose
  4. that

30. Jack has three brothers, all of____ go to the college.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. that

31. My teacher gave me a lot of information, most of ____ was useful.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. that

32. I have sent her two letters, neither of ____ has arrived.

  1. who
  2. them
  3. which
  4. that

33. Leslie won $20,000 in cash scholarships, half of____ she gave to her parents.

  1. it
  2. whom
  3. which
  4. that

34. She couldn't come to the class, ____ was perfectly true.

  1. who
  2. it
  3. which
  4. that

35. Jenny doesn’t bring the phone, ____ makes it difficult to contact her.

  1. which
  2. that
  3. who
  4. it

36. Jim is the kind of person to____ one can talk about anything.

  1. who
  2. whom
  3. that
  4. him

37. He is a person____ friends trust him.

  1. who
  2. his
  3. that
  4. whose

38. The man____ I introduced you to last night is Anna’s boyfriend.

  1. which
  2. whom
  3. whose
  4. when

39. Your career should focus on a field in ____ you are genuinely interested.

  1. which
  2. what
  3. that
  4. Ø

40. People____ outlook on life is optimistic are usually happy people.

  1. whose
  2. whom
  3. that
  4. which

41. He said he didn’t have any money, ____ was a pity.

  1. which
  2. that
  3. this
  4. it

42. I haven't got a passport, ____ means I can't study abroad.

  1. which
  2. that
  3. this
  4. it

43. They didn't thank us for the meal before they left____ I thought was very rude of them.

  1. this
  2. which
  3. it
  4. that

44. That's the room____ I used to stay.

  1. which
  2. when
  3. where
  4. why

45. It was the time____ I had a lot of friends.

  1. where
  2. which
  3. when
  4. why

46. That is the place_____ the accident occurred.

  1. where
  2. which
  3. on which
  4. that

47. I enjoyed talking to the people _____ I had dinner last night.

  1. to whom
  2. with whom
  3. with that
  4. with whose

48. I received two job offers, _____ I accepted.

  1. neither of which
  2. neither of them
  3. neither of that
  4. neither of whom

49. Sally lost her job, _____ wasn't surprising.

  1. that
  2. what
  3. it
  4. which

50. Her boss fired her, _____ made her angry.

  1. that
  2. what
  3. which
  4. it

51. Those were the days_____ we played truant.

  1. where
  2. which
  3. why
  4. when

52. That was the time _____ I was unhappy.

  1. where
  2. when
  3. which
  4. why

53. That's the reason_____ I didn’t come to the meeting last night.

  1. where
  2. when
  3. which
  4. why

54. The severe drought_____ occurred last summer ruined the corn crop.

  1. that it
  2. which it
  3. it
  4. that

55. I have always wanted to visit Paris, _____ of France.

  1. is the capital
  2. which the capital is
  3. that is the capital
  4. the capital

56. The chemistry book _____ was a little expensive.

  1. that I bought it
  2. I bought that
  3. what I bought
  4. I bought

57. He bought all the books __________ are needed for the research.

A. that

B. what

C. those

D. who

58. Do you remember the guy________ we met at the party last week?

A. which

B. whose

C. who

D. whom

59. The exercises ____- we are doing are very easy.

A. which

B. whose

C. who

D. whom

60. The man with__________I have been working is very friendly.

A. which

B. whose

C. who

D. whom

61. Jane, _____________ has only been in Japan for 3 months, speaks Japanese perfectly.

A. that

B. whom

C. which

D. who

62. April is the month ___________ I always give my birthday parties.

A. which

B. in which

C. what

D. why

63. The phone____________ she had lost last week was found yesterday.

A. which
B. what
C. whose
D. whom

64. This is the village _____________ my family and I lived for six years.

A. in which

B. that

C. on which

D. in where

65. She is a famous singer____________ everybody admires.

A. to whom

B. whom

C. to which

D. of whom

66. The food _____ I like best of all is pie alamode.

A. who

B. whose

C. whom

D. that

67. The man __________ was in charge of the management didn’t seem friendly to us at all.

A. who

B. whom

C. where

D. when

68. I saw several buildings, ____________ were damaged by the earthquake.

A. most of which

B. most of them

C. all of whom

D. some of whose

69. The physics teacher, _____________ behavior I don’t like much, makes things harder for the students.

A. who

B. that

C. whom

D. whose

70. The people to ___________ she was speaking didn’t know German.

A. who

B. whose

C. that

D. whom

71. She gives her children everything ………………… they want.

A.that   

B. who 

C. Whom

D. that

72. The bed …………………. I slept in was too soft.

A.whose     

B. which

C. what

D. who

73. Nora is the only person ……………………. understands me.

A.which    

B.who

C. what

D. whose

74. This is an awful film. It is the worst…I have never seen.

A.who      

B. that

C. what

D. whom

75. The place…we stayed was not clean.

A.who     

B. that

C. where

D. when

76. The last time …I saw her, she looked very beautiful.

A.who     

B. that

C. where

D. when

77. I recently went back to Thai Binh…I was born.

A.who     

B. that

C. where

D. when

78. I don’t agree with ……………….. you have just said.

A.who      

B. that

C. what

D. whom

79. Do you know the girl …………………….. Brian is talking to?

A.who      

B. that

C. what

D. who

80. I gave her all the money ………………………. I had.

A.who      

B. that

C. what

D. whom

81. The stories ………………………… Jack tells us are very funny.

A.who     

B. that

C. where

D. when

82. The factory ……………… John works in is the biggest in town.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

83. 1945 was the year …………………… the second world war ended.

A.who     

B. that

C. where

D. when

84. My friend loves tokbokki, ………….is Korean food.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

85. John, ………….I played soccer with in last week, was younger than me.

A.who     

B. that

C. where

D. whom

86. I cannot remember the reason ___________ he wanted us to leave.

A. where

B. when

C. which

D. why

87. Could you tell me……………to get to the hospital, please?

A. where

B. when

C. which

D. why

88. Do you know…………….you should do when you feel emotionally devastated?

A. which

B. what

C. whose

D. whom

89. The street…………leads to my school is very narrow.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

90. The dog, ………..tail I stepped on, bit me.

A. which

B. what

C. whose

D. whom

Bài 2: Viết lại câu

1. The boy has just moved. He knows the truth.

2. I don’t remember the boy. You said you met him at the schoolyard yesterday.

3. He was Jack. I met him at the bar yesterday.

4. The children often hang out on Sundays. They have much free time then.

5. My dad wants you to come to dinner. You were speaking to my dad.

6. The book was so fascinating. I was reading it yesterday.

7. Someone is phoning you. He looked for you two hours ago.

8. This car belongs to a woman. Where is the woman?

9. I bought a yogurt yesterday. Did you eat it?

10. Tom has a cat. The eyes of the cat are yellow.

11. My brother wants to sell his bike. It is as good as new.

12. I told you about a friend. There she is.

13. She worked for a man. The man used to be an athlete.

14. They called a doctor. The doctor lived nearby.

15. I sent an email to my brother. My brother lives in Australia. 

16. The customer liked the waitress. The waitress was very friendly.

17. I broke a glass. The glass was very expensive.

18. She loves books. The books have happy endings

19. The girl works as a waitress. The girl is from Japan.

20. My sister has two children. My sister lives in California. 

21. The money is in the table. The money belongs to James.

22. The fruit is on the table. The fruit isn't fresh.

23. We ate the cake. I bought the cake.

24. John met a girl. She used to be a student in my class.

25. Anna called the doctor. My father knows the doctor.

26. He brought a woman. The woman is from California.

27. We employed the lawyer. Jack recommended the lawyer.

28. The wallet belongs to Brian. Annie found the wallet in the kitchen.

29. The food was delicious. My mom cooked the food. 

30. The car was stolen. I have just bought the car.

31. The man was arrested. I reported the man to the police. 

32. The waitress was very pretty. My friend dated the waitress.

33. The secretary is in the office. The boss employed the secretary.

34. I found the money. I dropped the money.

35. I broke the snow globe. The snow globe was a birthday present.

36. The police arrested the man. I saw he cause an accident.

37. She texted to her friend. Her friend lives in Thailand.

38. His friend lives in Australia. His friend is a singer.

39. John ate the sandwich. The sandwich had tomato and meat inside.

40. The CD is in my backpack. The CD has Russian music.

41. The pen was stolen. I bought the pen yesterday.

42. He likes films. The films come from India.

43. The chocolate was out of date. We bought the chocolate last week.

44. Lucy is on TV tonight. Lucy is my friend.

45. The man was late. Jenny invited the man to the party.

46. I texted to my friend. You met my friend last night.

47. My friend gave me flowers. The flowers were bought from Paris.

48. The child is playing in the yard. We see the child often.

49. The nurse is in the office. The nurse treated my mom.

50. The car is in the garage. The car broke down.

51. She is the girl. She phoned the police yesterday.

52. This is the man. He taught me Physics.

53. I have a lot of homework. I must do it soon.

54. The girl is friendly. She works as a waitress.

55. The man who lives next door to me is a well-known singer.

56. We are driving on the road which was built by French architects.

57. Customers who complain about the food in the restaurant should see the manager.

58. We broke the phone. The phone belongs to my brother.

59. People will not be allowed to enter. People have arrived late.

60. Don’t wake the baby. The baby is sleeping in the pram.

61. The man is over there. The man wants noodles

62. Who is that boy? That boy is sitting next to Zeri.

63. Those books were mine. Those books had been lying on the table.

64. Missy is on the train. The train is arriving at Platform 2.

65. They called a lawyer. The lawyer lived nearby

Bài 3: Rút gọn mệnh đề quan hệ

1. The girl____at the back couldn’t speak.

A. to sit

B. sitting

C. sit

D. sits

2. Nam was the first student____.

A. interview

B. interviewed

C. to interview

D. to be interviewed

3. The T-shirt ____by my mother yesterday is cheap.

A. bought

B. buy

C. to buy

D. buying

4. Most people____ to the party couldn’t come.

A. invited

B. to invite

C. inviting

D. invite

5. That is a company____clothing.

A. produces

B. producing

C. to produce

D. produce

6. The meal____by his mom is delicious

A. make

B. to make

C. to be made

D. made

7. This plan______there is very good and successful.

A. to use

B. use

C. used

D. using

8. Do you know the boy____to you?

A. talks

B. talking

C. talked

D. is talking

9. Hoa was the first person_____to the class early.

A. to go

B. go

C. went

D. going

10. The man______is my brother.

A. standing

B. stood

C. to stand

D. is standing

Bài 4: Điền một đại từ quan hệ thích hợp vào ô trống (Who, which, where)

1. It’s an exhibit_____is strongly protected.

2. It’s a woman____cooks dinners for the homeless.

3. That’s a job____you can do without any qualifications.

4. This is the city______many people want to come.

5. That is the shelf____you can hang your books on.

6. That is the book____-contains romantic factor.

7. That is a student____has won the scholarship.

8. That is a file_____you can find all the important information.

9. That’s a place_____is visited by many people.

10. It’s a boy____always bullies youger kids at school.

11. It’s an ocean_____many rare species grow.

12. France is the country____my brother lives

13. That’s the dog_____bit me several days ago.

14. This is the book_____I borrowed from you

15. This is the lake_____ I usually swim. 

16. This is the place____our tour starts

17. I am looking for an English teacher_____can help me with the TOEIC test.

18. I want to book the hotel_____we stayed last time.

19. I love the city_____I live now.

20. The girl_______is on the stage right now is my sister

21. New York is a city______ is famous for its nightlife

22. I have a friend_____is a lawyer.

23. That’s the car_____ I bought last year.

24. Do you know the kid_____broke my window?

25. This is the cafe______I usually drink coffee in the morning.

Bài 5: Tìm một lỗi sai và sữa

1. The man for (A) who the police (B) are looking (C) robbed (D) the bank last week.

2. They work (A) with (B) a person (C) his name (D) is John.

3. (A) The man (B) whom you (C) are chatting with(D) living in NewYork.

4. (A) His teacher warned (B) him not (C) repeating (D) that mistake again.

5. My friend(A) will fly to BangKok, (B) that is (C) the capital city (D) of Thailand.

6. She (A) is (B) the most beautiful girl (C) whose I have (D) ever met.

7. The student(A) about who (B) I told you yesterday (C) is coming to our class(D) tomorrow.

8. (A) Mother’s Day is (B) the day when children show (C) their love to their mother (D) on.

9. (A) Do you know (B) the reason (C) that we should learn (D) English?

10. (A) New Year Day is the day (B) where my family members (C) gather and enjoy it (D) together.

ĐÁP ÁN

Bài 1:

1. A

2.C

3.C

4.A

5.B

6.B

7.C

8.B

9.A

10. B

11.C

12.D

13.B

14.B

15.A

16.B

17.A

18.D

19.C

20.A

21.C

22.A

23.D

24.B

25.D

26.D

27.A

28.B

29.C

30.B

31.C

32.C

33.C

34.C

35.A

36.B

37.D

38.B

39.A

40.A

41.A

42.A

43.B

44.C

45.C

46.A

47.B

48.A

49.D

50.C

51.D

52.B

53.D

54.D

55.D

56.D

57.A

58.D

59.A

60.D

61.D

62.B

63.A

64.A

65.B

66.A

67.A

68.A

69.D

70.D

71.A

72.D

73.D

74.D

75.C

76.D

77.C

78.C

79.D

80.B

81.B

82.A

83.D

84.A

85.D

86.D

87.A

88.B

89.A

90.C

Bài 2: 

1. The boy who knows the truth has just moved.

2. I don’t remember the boy whom you said you met at the school yard yesterday.

3. The man whom I met at the bar yesterday was Jack.

4. The children often hang out on Sundays when day have much free time.

5. My dad, whom you were speaking to, wants you to come to dinner.

6. The book which I was reading yesterday was so fascinating.

7. The person who looked for you two hours ago is phoning you.

8. Where is the woman to whom this car belongs?

9. Did you eat the yogurt which I bought yesterday?

10. Tom has a cat whose eyes are yellow.

11. My brother wants to sell his bike, which is as good as new.

12. There is a friend whom I told you about.

13. She works for a man who/that used to be an athlete.

14. They called a doctor who lived nearby.

15. I sent an email to my brother. My brother lives in Australia.

16. The customer liked the waitress who/that was very friendly.

17. I broke a glass which/that was very expensive.

18. She love books which/that have happy endings.

19. The girl who / that is from Japan works as a waitress.

20. My sister who lives in California has two children.

21. The money which/that belongs to James is on the table.

22. The fruit which/that isn’t fresh is on the table.

23. We ate the cake which/that I bought.

24. John met a girl who used to be a student in my class.

25. Anna called the doctor who/that my father knows

26. He brought a woman who is from California

27. We employed the lawyer whom Jack recommended.

28. The wallet which/that Annie found in the kitchen belongs to Brian.

29. The food which/that my mom cooked was delicious

30. The car which/that I have just bought was stolen.

31. The man who/that I reported to the police was arrested.

32. The waitress who/that my friend dated was very pretty.

33. The secretary who/that my boss employed is in the office.

34. I found the money which I dropped.

35. I broke the snow globe which was a birthday present.

36. The police arrested the man who I saw caused an accident.

37. She texted to her friend who lives in Thailand.

38. His friend who lives in Australia is a singer.

39. John ate the sandwich which had tomato and meat inside.

40. The CD which is in my backpack has Russian music.

41. The pen which I bought yesterday was stolen.

42. He likes films which come from India.

43. The chocolate which we bought last week was out of date.

44. Lucy, who is my friend, is on TV tonight.

45. The man whom Jenny invited to the party was late

46. I texted to my friend whom you met yesterday.

47. My friend gave me flowers which were bought from Paris.

48. The child whom we see often is playing in the yard.

49. The nurse who treated my mom is in the office.

50. The car which broke down is in the garage.

51. She is the girl phoning the police yesterday.

52. This is the man teaching me Physics.

53. I have a lot of homework to do soon.

54. The girl working as a waitress is friendly.

55. The man living next door to me is a well-known singer.

56. We are driving on the road built by French architects

57. Customers complaining about the food in the restaurant should see the manager.

58. We broke the phone belonging to my brother.

59. People arriving late will not be allowed to enter

60. Don’t wake the baby sleeping in the pram.

61. The man wanting noodles is over there.

62. Who is that boy sitting next to Zeri.

63. Those books lying on the table were mine.

64. Missy is on the train arriving at Platform 2.

65. They called a lawyer living nearby.

Bài 3:

1.B

2.D

3.A

4.A

5.B

6.D

7.D

8.B

9.A

10.A

Bài 4

1.Which

2.Who

3.Which

4.Where

5.Where

6.Which

7.Who

8.Where

9.Which

10. Who

11. Where

12. Where

13. Which

14. Which

15. Where

16. Where

18. Which

19. Where

20. Who

21. Which

22. Who

23. Which

24. Who

25. where

Bài 5: 

1.  A (who -> whom)

2.  C (his -> whose)

3.  D (living -> lives, is living

4.  C (repeating -> to repeat)

5.  B (that ->which)

6.  C (whose -> whom)

7.  B (who -> whom)

8.  D (bỏ on)

9.  C (that -> why)

10.  B (where -> when)

Trên đây là toàn bộ bài tập mệnh đề quan hệ được tổng hợp bởi Monkey. Hy vọng bạn sẽ dành thời gian thực hành thường xuyên để không quên cách sử dụng. Monkey chúc bạn học tốt tiếng Anh! Đừng quên theo dõi học tiếng Anh cùng Monkey để cập nhận nhiều hơn kiến thức bổ ích nhé. 

Alice Nguyen
Alice Nguyen
Biên tập viên tại Monkey

Các chuyên gia trẻ em nói rằng thời điểm vàng uốn nắn con trẻ là khi bé còn nhỏ. Vì vậy tôi ở đây - cùng với tiếng Anh Monkey là cánh tay đắc lực cùng cha mẹ hiện thực hoá ước mơ của mình: “yêu thương và giáo dục trẻ đúng đắn”. Ước mơ của bạn cũng là ước mơ của chúng tôi cũng như toàn xã hội.

Bài viết liên quan

Bạn đang quan tâm đến các kiến thức nuôi dạy con đúng cách và hiệu quả?

Nhận tư vấn Monkey